Frodig balkongglede

Når hus og hage skal byttes ut med leilighet og balkong, grubler spesielt hageentusiastene over hvordan det skal gå. Men det er fullt mulig å skape sin egen, private drømmehage når du flytter i leilighet. Hagedesigner og gartner i Vestfold Hagedesign Vibeke Dahl Skelton gir tips og råd.

Leilighetene på Gloppetunet kommer med gode balkonger og markterrasser som inviterer til lange dager utendørs. - Selv om vi planlegger flotte, grønne fellesarealer hvor det tilrettelegges for at gode naboer kan sosialisere og hygge seg, vil alle som flytter til Gloppetunet få muligheten til å nyte sin egen private utendørssone. Her kan man trekke seg tilbake og være i fred, sier Øystein Moskvil som utvikler Gloppetunet.

Definér ønskene

For å få mest mulig ut av balkongen og markterrassen, er det lurt å definere behovene tidlig i prosessen. God planlegging er nøkkelen, også når det kommer til balkonginnredning. - Hvis behovet ditt er en spiseplass, så må du innrede for en spiseplass. Hvis du derimot vil slappe av utendørs etter middag med en god bok i fanget, så er en loungeløsning et godt valg, sier gartner og hagedesigner, Vibeke Dahl Skelton. Hun planlegger og utvikler grøntarealer i alle størrelser, fra store hager, til små hager, hyttehager, balkonger, terrasser og takterrasser.

Tunets historie

Ulike soner

- Et godt råd er å tenke på uterom på samme måte som man tenker på rommene inne. Dessuten er det lurt å fortsette stilarten du har inne helt ut på balkongen. Da blir det mer helhetlig, sier Skelton. - Om du ønsker å innrede både for måltider og med en godstol, kan balkongen deles inn i ulike soner ved hjelp av “vegger” i form av levegger, plantekasser eller for eksempel tre krukker på rad.

Tenk prydverdi

Balkonglivet skiller seg fra hagelivet på flere måter, og plantene oppfører seg annerledes i krukker enn i bed. - Det er mange vekster som ikke liker seg i en krukke. Derfor er det viktig å tenke på vekstforholdene. Krukkens størrelse er viktig, den må ikke være for liten, råder Skelton.

Et tips er å snakke med en hagedesigner, som kan veilede i valg av planter og innredning.
- Det er viktig å tenke på prydverdi gjennom hele sesongen. På den måten avløser plantene hverandre når de blomstrer. Det er faktisk de færreste blomster som blomstrer fra mai til september, sier hun.

Dekorative muligheter

En hardfør plante som trives godt på balkongen, er oppstammet sibirertebusk. Som navnet tilsier er denne platen en tøffing, og den blomstrer i mai og juni. Den har en stor krone, er ca. 1, 5 meter høy og har fine gule erteblomster. - Fordi den er oppstammet kan man legge kulesteiner i krukken som en dekorativ effekt og eventuelt ha eføy som kan henge nedover krukken, tipser hagedesigneren.

En annen fin plante, som også tåler minusgrader, er Viola Cornuta. Her finnes det mange ulike farger slik at du kan velge den som best passer din smak. Den blomstrer i april, og med godt stell og kniping av visne blomster kan den holde til september/oktober.

God belysning

Et siste tips fra hagedesigneren er å tenke belysning til balkong og uteareal. Det har blitt mer og mer populært. - Det kan være veldig dekorativt med en spot for å lyse opp kronen på et lite tre eller en busk, eller små lysstolper som lyser opp stauder eller prydbusker i en plantekasse. Lyset bidrar som en stemningsskaper i uterommet, og med god kveldsbelysning kan balkongen i enda større grad oppleves som en forlengelse av leiligheten.
For flere tips, råd og inspirasjon fra Vibeke Dahl Skelton se gjerne nettsidene til www.vestfold-hagedesign.no

Gå tilbake